One man show Horațiu Mălăele

Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, deschide seria de manifestări culturale de toamnă cu o seară-eveniment, ce îl are ca protagonist pe actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele, în primul solo-show al artistului la Muzeul Țării Crișurilor.

Evenimentul va avea loc marți, 6 septembrie 2022, ora 19:00, în sala de conferințe de la sediul instituției muzeale (str. Armatei Române nr. 1/A).

„Horațiu Mălăele, artistul-spectacol, care mânuiește cu aceeași ușurință și expresivitate creionul, pensula și cuvintele, este unul dintre cei mai importanți actori și regizori români. Și actorul, și regizorul, și poetul, și graficianul cred deopotrivă că arta reprezintă cea mai profundă expresie a creativității umane.

Recunoscut ca actor sau regizor, Horatiu Mălăele este membru al Uniunii Artistilor Plastici, cu peste 50 de expoziţii personale atât în ţară, cât şi peste hotare. Paris, München, Buenos Aires, Toronto şi New York sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute oraşe în care au fost expuse desenele şi caricaturile sale. Sub semnul artistic distinct al unui nume deja încredințat artei, în diferitele ei forme de manifestare, arta lui Horaţiu Mălăele este rezultatul unei nevoi irepresibile de a comunica, de a dărui celor din jur frumusețe, iubire, o nesfârşită semantică de simboluri şi înţelesuri! Pentru că atunci când nu joacă, Horaţiu se gândeşte la o pagină de desen, iar când a terminat o caricatură, se pregăteşte să intre într-un nou rol sau trasează imaginar liniile unui nou spectacol. În teatru sau în film, este apanajul marilor creatori de artă!

De la portrete dintr-o singură linie, până la nuduri atent construite, lucrările prezente în expoziţie ascund în esenţa lor simboluri dintre cele mai profund umane. Rafinate şi de o simplitate aproape suavă, lucrările surprind același farmec etern al frumuseţii feminine. Inepuizabil şi perpetuu fascinant! Pentru că, în artă, forma nu e niciodată perfectă prin ea însăşi, ci prin ceea ce izbuteşte să exprime!

Aşa s-au născut şi cele trei cărţi a căror lansare va avea loc în cadrul aceluiaşi spectacol-eveniment: Tehomir, O poveste cam ciudată și alte două povestiri și Poezii și vorbe-n vânt. «Când apusul îi face umbra tot mai lungă și viața începe să aparțină imprevizibilului, omul se apucă, din tainice motive, să lase, cui va dori, mărturii ale trecerii lui. Oaie temătoare, aparținătoare turmei, fac și eu același lucru, smulgând din temnițele ucigașe ale memoriei, această poveste din vremea unei copilării miraculoase, trăită în mocirla unei lumi aflate la răscruce.

Conceput sub forma unui monolog, alcătuit din poezii și proză scurtă, semnate de Emil Brumaru, Marin Sorescu, Nichita Stănescu și diferite momente de teatru memorabile, spectacolul One Man Show -Sunt un orb pune în valoare întreaga măiestrie și carismă a unuia dintre dintre cei mai iubiți artiști ai scenei românești. «Sunt mai multe elemente care formează acest spectacol, în care este vorba despre mine, dar este vorba și despre dumneavoastră», mărturiseşte Horaţiu.

Un artist cât o lume! Despre care cineva afirma: „Desenează superb. Joacă genial. Recită fabulos. Regizează minunat… ca și când toate astea n-ar fi fost de ajuns… și scrie excepțional! Nu poți decât să-l iubești! N-ai scăpare… îl iubești și gata!»” (Adina Rențea, curator al evenimentului).

Moderatorul manifestării: prof. univ. dr. Gabriel Moisa, Manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.

Accesul la eveniment se face pe bază de bilet, în valoare de 25 lei, cu care se vor putea vizita spațiile expoziționale ale Muzeului Țării Crișurilor în perioada 6 septembrie-31 decembrie a.c. și care se poate obține de la casieria instituției muzeale sau pe site-ul acesteia, online.

Publicul va putea achiziționa facsimile ale lucrărilor din expoziție, precum și exemplare din cărțile lansate.

Sursă imagine: detaliu din afișul evenimentului

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s