Finanțare pentru asistența refugiaților

Fundația Comunitară Oradea, sub coordonarea Federației Fundațiile Comunitare din România și cu sprijinul financiar oferit de People In Need, demarează programul Bine 3600, pentru a susține dezvoltarea capacității organizațiilor neguvernamentale de a sprijini refugiați.

Programul Bine 3600 este menit să răspundă nevoilor ONG-urilor care vin în ajutorul refugiaților, în special al celor din Ucraina. Prin intermediul acestuia, cele cinci Fundații Comunitare din Oradea, Iași, Brașov, Timișoara și București vor contribui la dezvoltarea a cel puțin trei organizații din fiecare oraș; în total vor fi selectate 15-20 de organizații la nivelul celor cinci comunități. Timp de 12 luni, ONG-urile vor beneficia de suport organizatoric, psiho-emoțional și financiar pentru a reuși să se dezvolte în echipe puternice, reziliente și capabile să susțină refugiații pe termen lung.

Ce presupune programul Bine 3600?

1. Creșterea capacității organizaționale a ONG-urilor

ONG-urile care vor fi selectate și care se ocupă de refugiați și își doresc să sprijine acest grup țintă în continuare vor avea parte de traininguri, workshop-uri online și offline, sesiuni de mentorat, care vor fi stabilite în funcție de nevoile fiecărei organizații. La finalul programului va fi realizat un plan de învățare și dezvoltare, în timp ce beneficiarii vor avea parte de resurse pentru punerea în aplicare a cunoștințelor dobândite.

2. Acordarea de suport financiar pentru organizațiile selectate în program

Organizațiile selectate la nivelul județului Bihor vor beneficia de un prim grant de 6.000 Euro pentru nevoile imediate, care poate fi folosit pentru dezvoltarea organizației sau pentru continuitatea unor proiecte aflate deja în derulare. Acest grant va fi acordat în luna decembrie a anului 2022. Ulterior, până la data de 1 martie 2023, un al doilea grant în valoare de 12.000 Euro va fi acordat pentru proiecte noi sau existente ale fiecărui ONG care sprijină refugiații, în special pe cei din Ucraina. Proiectele vor fi implementate, cel târziu, până la 31 iulie 2023.

3. Acordarea de suport psiho-emoțional pentru echipele ONG-urilor

Programul Bine 3600 pune accentul pe dezvoltarea organizațiilor și din punct de vedere psiho-emoțional. Astfel, ONG-urile din Bihor vor avea parte de suport avizat în urma unei analize a nevoilor, cu scopul de a menține starea de bine la nivel individual și de echipă. Membrii organizațiilor non-profit vor beneficia de ședințe de coaching și psihoterapie de echipă și individuale.

4. Dezvoltarea unei comunități de practică, împreună cu alte organizații cu misiune similară din județele Bihor, Brașov, Iași, Timiș și București/Ilfov

ONG-urile din Bihor alături de celelalte organizații selectate la nivel național, împreună cu Fundațiile Comunitare implicate, vor dezvolta o comunitate de practică, suport și învățare. În urma acestui proces de dezvoltare, se va urmări creionarea unui proiect comun. Acesta ar urma să fie susținut printr-un grant total în valoare de 20.000 Euro.

Care sunt ONG-urile eligibile pentru programul Bine 3600?

Programul se adresează ONG-urilor din județul Bihor care sprijină refugiații, în mod special cei veniți din Ucraina, și care vor să vină în continuare în ajutorul acestora. Pot aplica pentru a fi selectate în program acele organizații care desfășoară, de cel puțin 3 luni, activități/servicii pentru refugiați, în special ucraineni și care își vor continua activitățile în acest sens pentru cel puțin încă un an.

ONG-urile pot aplica pentru programul Bine 3600 în perioada 6 – 25 octombrie 2022, accesând link-ul de aici. Regulamentul care conține criteriile de eligibilitate și de selecție poate fi accesat pe pagina de web a Fundației Comunitare Oradea.

CONTACT:

Teodora Albiter, Director programe Fundația Comunitară Oradea

tel. 0743 899 901

e-mail: teodora@fundatiacomunitaraoradea.ro

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s