Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu – Filiala Oradea, cu sprijinul financiar al Primăriei Oradea și al Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor, a avut inițiativa de a premia elevii olimpici de la etapele naționale cu o excursie de trei zile, refăcând drumul lui Avram Iancu. Au fost, cu totul 32 de elevi premiați, însoțiți de câțiva profesori și personalități eminente din partea Societății Avram Iancu.
Redăm în continuare câteva mărturii ale unor participanți la acest eveniment.
„Domnul Grigore Bartoș, general în rezervă, împreună cu alți trei membri ai societății, într-o perfectă înțelegere și respect reciproc, s-au ocupat atât de transmiterea datelor istorice despre eroul neamului românesc, Avram Iancu, elevilor și profesorilor participanți, cât și de toate cele necesare și de trebuință pentru confortul sufletesc și trupesc al participanților.
Am participat la o parte a festivităților de comemorare a celor 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba Iulia. Am simțit fiecare că suntem câte o slovă din istoria care se scrie acum, un simțământ deosebit pentru sufletele firave de copii.
Această excursie a fost și un prilej deosebit pentru a se lega prietenii, pentru a ne dezvolta noi orizonturi de cunoaștere, prin experiențele dezvăluite unii altora.
Ca profesor însoțitor, pot spune că a fost un privilegiu și o onoare să fiu trei zile în preajma acestor oameni valoroși – elevii, pe de o parte, și organizatorii, pe de alta. Le doresc tuturor multe realizări și împliniri viitoare!” (prof. Violeta-Ana Paruș)
„Avram Iancu a fost, este și va rămâne pentru totdeauna un ideal de patriotism, jertfă și speranță pentru viitorul națiunii române.
Lupta Crăișorului Munților pentru drepturile poporului este cunoscută de către orice elev, dar, cu toate acestea, omul Avram Iancu reprezintă pentru majoritatea o enigmă, o simplă figură istorică sau chiar un portret neînsemnat între atâtea altele ilustrate în manualele de istorie, la care suntem îndemnați să privim cu admirație. Avram Iancu reprezintă, însă, infinit mai mult, întrucât nu este numai deschizătorul de drum spre libertatea Ardealului, ci flacăra ce a aprins spiritul de patriotism și speranța de unire a tuturor românilor din Transilvania. Cu ocazia acestei excursii, am putut descoperi întreaga sa poveste, vizitând locuri minunate, cu oameni, povești și experiențe inedite, pe care, poate, nu le-am fi aflat nici din cărțile de istorie, comemorând totodată Centenarul Încoronării la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, dar și 150 de ani de la moartea eroului nostru național.
Atât locurile vizitate, oficialitățile care ne-au primit, cât și atmosfera solemnă, patriotică au creat fondul unei excursii minunate, pe care fiecare și l-a întipărit în suflet, animându-l cu cele mai plăcute amintiri. Cine ar fi crezut că după mai bine de un secol, Avram Iancu va continua să unească sufletele tinere prin povestea și imensul său sacrificiu?
Noi, elevii, dorim să le mulțumim tuturor organizatorilor, gazdelor, sponsorilor și cadrelor didactice care ne-au însoțit pentru această experiență de neuitat și îi mulțumim în mod special domnului general Grigore Bartoș, pentru că, prin vastele sale cunoștințe istorice și culturale, ne-a ilustrat trecutul neamului nostru în cel mai frumos mod, trezindu-ne tuturor spiritul patriotic și umplând cu răbdare eventualele noastre lacune. La urma urmei, pentru a reproduce exprimarea atât de plastică a domnului general, «Istoria se învață umblând, nu cetind»”. (Ana-Maria Ștefania Șandor, premiul I la Etapa Națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română, clasa a XI-a, Colegiul Național Emanuil Gojdu, prof. îndrumător Dana Pușcașiu)





„De cele mai multe ori, ca olimpic, înveți citind şi stând cu orele fie la bibliotecă, fie pe laptop, încercând să găsești răspunsurile corecte la toate întrebările. De data aceasta, am învățat nu citind, ci trăind istoria.
Mergând pe urmele lui Avram Iancu și vizitând zonele medievale ale Transilvaniei, am aflat oarecum o parte a istoriei pe care nu o găsești în cărți, la care poți ajunge doar cu empatia, punându-te în locul celor care au trăit perioadele cu care astăzi ne mândrim.
Excursia a fost mai mult decât doar o plimbare în lungul și latul țării. Pe lângă prietenii pe care i-am câștigat, mi s-a demonstrat că istoria se învață umblând, văzând cu ochii tăi, ca mai apoi să o poți scrie chiar tu.” (Darius-Vasile Micula, locul IV, Etapa Națională a Olimpiadei de Istorie, clasa a XII-a, Colegiul Național Emanuil Gojdu, prof. îndrumător Sterea Gelu)
„Când am aflat prima oară despre această excursie organizată la inițiativa Societății Avram Iancu pentru, citez, «cei mai valoroși elevi ai Oradiei», am rămas puțin sceptic. Nu cunoșteam multe persoane, așa că dorința mea de a participa la acest eveniment era inexistentă. Dar, mai de voie, mai de nevoie, am venit și eu în această călătorie. Și ce bine am făcut!
Chiar dacă din fire nu sunt foarte sociabil, am cunoscut viitoare personalități, de la care am ce învăța. Deși excursia a avut ca temă eroul național Avram Iancu, în lumina reflectoarelor am rămas tot noi, elevii. Am vizitat locuri care îmi vor rămâne întipărite în memorie. Trecând prin locurile de răscruce din viața marelui erou, am observat drumul inițiatic parcurs de acesta, în final devenind eroul pe care îl știm astăzi. Eu m-am axat mereu pe materiile de la profilul real – Matematică, Fizică, Informatică – materiile umane nefiindu-mi foarte apropiate, dar discutând cu elevii olimpici de la aceste discipline umane, am ajuns să văd lumea din altă perspectivă.
Îmi voi aminti cu mare plăcere drumul de întoarcere spre casă. Deși eram cu toții obosiți, am contribuit o mare parte dintre noi la un mic program muzical, de la muzică psaltică până la rock, s-a trecut prin mai multe genuri muzicale, fiecare cântec terminându-se cu multe aplauze.
În concluzie, recomand această experiență cu multă căldură, deoarece este o ocazie unică de a descoperi oameni deosebiți și de a lega noi prietenii.”(Ștefan Paruș, mențiune, Etapa Națională a Olimpiadei de Informatică, clasa a IX-a, Colegiul Național Emanuil Gojdu, prof. îndrumători Maria Niță și Adrian Niță)

Aceste informații ne-au fost aduse la cunoștință de dna prof. Diana Popa, inspector școlar pentru Limba și literatura română, căreia îi mulțumim.
Sursă imagini: fototeca personală Diana Popa