Noua ediție a programului de educație ecologistă Școli Prietenoase cu Natura a debutat în 10 octombrie. Organizat de Societatea Ornitologică Română, în anul școlar trecut acesta a antrenat un număr de 43.881 de elevi din 534 de școli din toată țara. Începând din acest an, sunt incluse nu numai școli, ci și grădinițe.
Până în 10 noiembrie, cadrele didactice pot înscrie școlile, palatele copiilor și grădinițele în acest program educativ, completând un formular online. Înscrierea, participarea, accesul la materialele educative și consilierea oferită de biologii SOR implicați în program sunt toate gratuite.
Activitățile din program stimulează creativitatea și simțul aventurii copiilor, îi ajută să cunoască și să recunoască fauna sălbatică din apropierea școlii sau de acasă, ba chiar și vietățile întâlnite în drumeții sau în tabere. Prin eforturile de a proteja plantele și animalele, copiii și cei care îi îndrumă reușesc să facă spațiile din jurul școlilor din ce în ce mai prietenoase cu natura: în sezonul rece hrănesc păsările care iernează la noi, amplasează scorburi artificiale în care vor cuibări ani la rând perechi de păsări cântătoare, instalează hrănitori și adăpători pentru păsări, hoteluri de insecte, plantează arbori și arbuști, dar și specii de plante ale căror flori atrag fluturi și alte insecte polenizatoare.
Găsiți aici fișe de activități pentru grupa mică, respectiv pentru grupa mare.
Activitățile programului se desfășoară pe tot parcursul anului școlar. Pentru a primi și a menține certificarea de Școală sau Grădiniță Prietenoasă cu Natură, profesorii, educatorii și copiii să pună în practică în mod corect minim cinci activități din lista propusă de noi. La finalul anului școlar se acordă premii. Școlile, palatele și grădinițele care primesc cinci ani consecutivi certificarea, câștigă și marele premiu, un panou educativ.
Înscrierile se pot face accesând ACEST LINK.
Sursă imagine: fototeca Societății Române de Ornitologie