Conferința de diseminare Erasmus+ ,,Împreună suntem puternici”

C.Ș.E.I. ,,Orizont” Oradea a organizat în data de 2 noiembrie 2022, la Biblioteca Județeană ,,Gh. Șincai” Bihor, Conferința de Diseminare Erasmus+ Împreună Suntem Puternici, în colaborare cu I.Ș.J. Bihor și C.C.D. Bihor.

Participanții au fost reprezentanți ai D.P.P.D. Oradea, Universității din Oradea, I.Ș.J. Bihor, C.C.D. Bihor, C.J.R.A.E. Bihor, D.G.A.S.P.C. Bihor, C.J. Bihor, Biblioteca Județeană ,,Gh. Șincai” Oradea, profesori, reprezentanți ai unor instituții școlare din județ: C.Ș.E.I. Nr. 1 Oradea, C.Ș.E.I. ,,Cristal” Oradea, C.Ș.E.I. ,,Bonitas” Oradea, Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Oradea, G.P.P. Nr. 56 Oradea, G.P.P. Nr. 30 ,,Mugurel” Oradea, Grădinița Româno- Americană, Școala Gimnazială Nr. 1 Tărian, Școala Gimnazială Nr. 1 Chijic, Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea, Școala  Gimnazială ,,N. Bălcescu” Oradea, Liceul Economic ,,Partenie Cosma” Oradea.

Conferința de Diseminare Erasmus+ Împreună suntem puternici a început cu cuvântul înainte al subsemnatei, prof. Cărădan Adina, coordonatoare al celor trei proiecte Erasmus care se desfășoară la C.Ș.E.I. „Orizont” Oradea, cuvântul înainte al distinșilor invitați și al reprezentanților școlii, urmat de programul artistic pregătit de către elevi și profesori ai C.Ș.E.I. „Orizont” Oradea.

C,Ș.E.I. ,,Orizont” Oradea a adunat roadele celor două proiecte care se finalizează în luna noiembrie, a  prezentat aspecte din activitățile proiectelor Erasmus+ Ka229 Together We Are Strong, nr. de referință 2020-1-PL01-KA229-081819_5 (grant total de 31.364 euro), și Ka 122 SCH Ensuring More Effective Learning in Children With Special Needs Through the Gamification Method in Special Education, nr de identificare:  2021-1-RO01-KA122-SCH-000018773 (grant total de 9475 euro), a anunțat planul de activități Erasmus pentru noul proiect aprobat KA210 Having Fun in Learning – Gamification,  nr. de referință proiect: 2022-1-EE-KA210-SCH-000081117.

Am prezentat apoi activitățile, obiectivele și produsele finale ale proiectului Erasmus+ Together We Are Strong. Perioada contractuală a proiectului este 1 septembrie 2020 – 31 noiembrie 2022. Participanții la acest proiect au fost elevi și profesori din cinci școli partenere: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr. 4 in Kraków, Polonia (coordonatorul proiectului), Josip Matos Primary School, Vukovar, Croația, Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Orizont” Oradea și două școli din Turcia: Alanya Sakine Nesibe Zamanoğlu Özel Eğitim Uygulama Okulu și  Erdemli, Erdemli Özel Eğitim Uygulama Okulu. Toate instituțiile școlare au fost școli speciale. În cadrul proiectului au fost realizate schimburi  internaționale de elevi, fiecare școală a fost oaspete de patru ori și gazdă o dată. În fiecare mobilitate, în afară de ultima mobilitate unde au participat 5 elevi,  au participat la activități patru elevi de la C.Ș.E.I. ,,Orizont” Oradea., în total 20 de elevi. Pentru mulți participanți, mobilitatea a fost prima ieșire din țară, prima ieșire chiar și din orașul natal, precedată de multe activități educaționale. Mulți dintre elevii noștri nu pot călători singuri, participarea în cadrul proiectului a fost , cu siguranță, o oportunitate deosebită de a trece granițele țării, de a vedea alte culturi, de a se întâlni cu alți semeni, de a-și  împărtăși bucuria prin muzică, dans, comunicare. A fost o șansă pentru elevii noștri de a experimenta viața de zi cu zi într-o realitate diferită, sigură, de a beneficia de bogăția culturală a locului în care au existat pentru câteva zile, ca și elevi cu C.E.S. dar cu drepturi egale ca și cetățeni ai Europei. Elevii și-au format multe comportamente sănătoase, dezirabile, au combinat într-un mod plăcut  terapia cu învățarea. Excursiile le-au deschis orizontul de orientare, le-a permis să achiziționeze competențe cheie, în special independență, creșterea stimei de sine, creșterea importanței ca membri cu șanse egale în societate. Campania socială, ca și rezultat al proiectului, va avea, cu siguranță, influență pozitivă în problematica elevilor cu dizabilități din țările partenere proiectului.

Multe aspecte de la activitățile acestui proiect pot fi găsite pe site-ul proiectului: https://www.facebook.com/togetherwearestrongErasmus

Beneficiile pe care activitățile proiectului Erasmus Ka 229 Together We Are Strong le-a conferit-o  elevilor instituției noastre școlare, direct sau / și indirect, sunt incomensurabile. Oportunitatea pe care acesta o oferit-o prin participarea elevilor la activități transnaționale comune, în școala noastră sau în instituții școlare partenere proiectului, prin excursiile tematice, călătoria alături de semeni cu avionul, cu vaporul pe Dunăre, pe Marea Mediterană etc., mobilitatea pe o perioadă de șapte zile cu provocări la tot pasul, a ajutat  elevul în a-și dezvolta autonomia personală, în a se descurca în situații/ contexte noi de viață, în a-și folosi cunoștințele, în a fi motivat să participe, să lucreze, să fie implicat activ în activitățile din procesul instructiv-educativ.  

Proiectul  Erasmus KA 122 SCH Ensuring More Effective Learning in Children With Special Needs Through the Gamification Method in Special Education, nr de identificare:  2021-1-RO01-KA122-SCH-000018773, a oferit oportunitatea pentru cinci cadre didactice ale C.Ș.E.I. ,,Orizont” Oradea de a participa la cursul de formare Gamification Method in Special Education furnizat de Global Education Center,  în perioada 28 martie – 2 aprilie 2022, în Amsterdam. ,,Metoda gamificării aduce achiziție, competiție și distracție. Aceasta aduce o motivație extra. Cu toate că implică toată clasa de elevi, această metodă implică și elevul și capacitățile lui individuale, în același moment. Elevul și profesorul au un feedback direct, rapid asupra acțiunii desfășurate. Prin folosirea platformelor de genul Lessonup, Kahoot, Learningapps, Wordwall, Livresq etc., profesorul folosește componentele platformelor pentru a crește gradul de dificultate al problemei gradual și a stimula cognitiv elevii. Gamificarea este o unealtă, nu este un scop în sine. Metoda gamificării poate fi folosită în toate etapele lecției. Pe lângă achiziția metodei noi, participarea la curs a dezvoltat abilitățile comunicaționale, lingvistice, digitale, manageriale, de timp, organizaționale, profesionale  etc. ale participanților”, precizează coordonator proiect, prof. Cărădan Adina, C.Ș.E.I. ,,Orizont” Oradea.

Profesorii C.Ș.E.I. „Orizont” Oradea, participanți la cursul de formare ,,Gamification Method In Special Education” au oferit informații cu privire la beneficiile pe care le aduce folosirea metodei Gamificării în procesul instructiv- educativ actual.

Au diseminat proiecte Erasmus: C.Ș.E.I. ,,Orizont” Oradea, D.P.P.D. Oradea, Facultatea de Științe Socio-Umane, Universitatea din Oradea, C.Ș.E.I. Nr. 1 Oradea, Centrul ACTA Oradea, Liceul Economic „Partenie Cosma” Oradea, C.Ș.E.I. ,,Bonitas” Oradea, Școala Gimnazială Nr.1 Remetea.

Conferința de Diseminare Erasmus+ Împreună suntem puternici a  adus schimb de bune practici prin informațiile  prezentate ale proiectelor diseminate de participanți la conferință, a deschis noi frontiere culturale, profesionale, a subliniat importanța activităților centrate pe elev în procesul instructiv- educativ, a creat punți de legătură profesională pentru viitor.

prof. ADINA CĂRĂDAN,

Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont”

Sursă imagini: fototeca personală Adina Cărădan

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s