Societratea Ornitologică Română lansează campania pentru alegerea Păsării Anului 2023.
Campania are trei candidați – acvila de câmp, pelicanul creț, chira de mare. Csampnia durează o lună, voturile se dau pe paginile de Facebook, iar chipul învingătorului apare pe cardul de membru SOR. Alegerea celor trei specii concurente este strict legată de apariția în acest an a Listei roșii a speciilor de păsări din România.
Lista Roșie este un concept al International Union for Conservation of Nature – Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, bazat pe criterii cuantificabile, pe baza cărora se evaluează riscul de extincție a speciilor. Criteriile sunt mărimea populației, tendințele populaționale și distribuția speciei. Pe baza lor speciile sunt împărțite în specii amenințate, aproape amenințate (NT) și specii care nu sunt amenințate în prezent sau cu preocupare minimă (LC).
Speciile amenințate se subîmpart în trei categorii: vulnerabil, periclitat și critic periclitat. Există, de asemenea, și categoriile dispărut din sălbăticie și extinct.
În cazul listei de față, vorbim de evaluarea speciilor bazată pe statutul lor în România, dar listele pot fi realizate pe regiuni, pe țară, continent sau la nivel global. O specie poate fi găsită în categorii diferite, în zone diferite, de exemplu corcodelul cu gât roșu este periclitat la noi, vulnerabil la nivel european, dar cu preocupare minimă la nivel global.
Lista roșie oferă informații despre statutul speciilor din zona de interes, astfel cunoaștem starea lor de conservare, dar oferă și baza legală, justificativă, în cazul implementării de măsuri de conservare pentru speciile problematice. În prezent 41.000 de specii din cele care au fost evaluate sunt amenințate cu extincția, la nivel global.
Începând de luni, 14 noiembrie: accesați pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române; mergeți în albumul dedicat Păsării Anului 2023; votați prin „Like” specia preferată.
La finalul zilei de miercuri, 7 decembrie, se închid urnele de vot și în 12 decembrie se anunță Pasărea Anului 2023. În anul care vine; SOR se va strădui să facă mici gesturi pe calea protecției sau măcar a conștientizării mai serioase a nevoii de protecție, pentru pasărea pe care cei mai mulți veți fi votat-o.