Carte-eveniment sub egida Didactica Militans

După cum am anunțat, Colegiul Național Mihai Eminescu și Liceul Teoretic Aurel Lazăr au desfășurat un proiect având drept scop valorizarea patrimoniului cultural al municipiului nostru, patrimoniu la care un aport deosebit și-au adus evreii orădeni.

Acest efort colaborativ, coordonat de subsemnata, prof. Daniela Sopota, și prof. Livia Ghiurcuța, intitulat Oradea, oraș multicultural / Patrimoniul local – bijuteria identității naționale (Oradea multicultural city / Local heritage the jewel of national identity), a ajuns la un moment de bilanț, materializat prin lansarea în format e-book a lucrării Oradea multicultural city / Local heritage.

Cartea apare sub egida editurii Casei Corpului Didactic a Județului Bihor, Didactica Militans.

În proiectul Oradea, oraș multicultural / Patrimoniul local – bijuteria identității naționale (Oradea, multicultural city local heritage of national identity) ne-am gândit la activități alături de elevi, marcând împreună cu partenerii de proiect toate sferele de viață ale concetățenilor noștri de naționalitate evreiască, membri ai comunității, dispuși să împărtășească elemente de cultură, tradiții, religie etc.

Această lucrare beneficiază de un onorant cuvânt înainte semnat de domnul Prim Rabin Shraya Kav, din care redăm aici o parte: ,,Nu putem înțelege de ce Hitler a ales să ucidă toți evreii, din întreaga lume. Evreii nu au făcut nimic împotriva regulilor, nu au fost împotriva lui, deci nu avea niciun motiv să-i ucidă. În acele vremuri erau mari probleme economice, foarte mari, iar Hitler a simțit nevoia să dea vina pe cineva. Hitler a fost deștept, nu a început cu evreii, a început cu oamenii slabi, care nu aveau nicio protecție și nimeni nu voia să-i vadă, invalizii, homosexualii. După aceea a continuat cu evreii, el a creat un sistem, un mecanism de ucidere a tuturor evreilor. Ofițerii care îl deserveau la acea vreme erau ca niște roboți, executau fără să întrebe de ce, erau supuși. Într-o situație normală și ei ar fi trebuit să pună întrebări, «De ce trebuie să-i ucidem?» E foarte ușor să dăm vina pe Hitler, dar adevărul este că trebuie condamnat întregul sistem”.

Mulțumim încă o dată instituției TOLI (The Olga Lengyel Institute) pentru sprijinul acordat la ducerea la bun sfârșit a acestui proiect și vă invităm să parcurgeți rezultatul eforturilor noastre, realizat în conformitate cu adevărul istoric, susținut de documente care apără și promovează drepturile omului.

Pentru a parcurge Oradea, multicultural city / Local heritage, dați click pe ACEST LINK sau pe IMAGINEA CU coperta lucrării.

prof. DANIELA SOPOTA,

Colegiul Național Mihai Eminescu

Sursă portret Prim Rabin Shraya Kav: http://www.ovidan.ro

Puteți citi lucrarea și pe mobil, prin intermediul QR code-ului de mai jos. pentru a o deschide, trebuie să aveți o aplicație de tip qr code reader, disponibilă gratuit pe Google Play Store sau pe Apple App Store.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s