În memoria martirului Ioan Ciordaș

Muzeul Țării Crișurilor Oradea-Complex Muzeal organizează miercuri, 21 decembrie 2022, cu începere de la ora 12:00, la secția Muzeul Orașului Oradea, în Cetate, Corp B, etaj 2, sala 1, vernisajul expoziției 145 de ani de la nașterea martirului Ioan Ciordaș (1877-1919).

Expoziția este organizată de instituția muzeală împreună cu Muzeul Municipal Beiuș și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.

Expoziția prezintă vizitatorilor fotografii cu Ioan Ciordaș și părinții săi, cu Viora, soția, și cu copiii. Totodată, sunt expuse manuscrisele Viorei, aceasta publicând mai multe volume cu poezii. Alături de fotografii, inclusiv cu martirul dr. Nicolae Bolcaș, sunt expuse cărți, documente și piese personale ale avocatului Ioan Ciordaș.

Personalitate marcantă a istoriei bihorene, dr. Ioan Ciordaş, s-a născut la data de 25 decembrie 1877 în familia preotului greco-catolic Mihai Ciurdariu. Acesta a acţionat conform crezului său naţional, exprimat în formularea: „Viaţa mea este a poporului meu”. A animat – cu o exemplară putere de muncă – viaţa politică, culturală, socială şi economică sud-bihoreană. Conducător politic al românilor din sudul Bihorului, Ioan Ciordaş a deţinut multiple funcţii, pe care le-a onorat printr-o dăruire deplină. A fost membru al Comitetului Executiv al Partidului Naţional Român şi al Consiliului Naţional Român din Oradea şi Bihor. A fost preşedintele Consiliului Naţional Român din Beiuş. Omul politic a fost, în permanenţă, dublat de avocatul de excepţie, care apăra drepturile românilor și în fața instanțelor de judecată.

În fatidica noapte de 3 spre 4 aprilie 1919, viața lui Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș le-a fost curmată în martiriul de la Lunca, cu puţine zile înainte de eliberarea Bihorului de către armatele române, astfel că nu au apucat să vadă împlinit dezideratul care i-a animat o viaţă întreagă, ideal pentru care au acţionat cu dârzenie, încredere şi dinamism.

Organizatorii doresc ca expoziţia să se constituie într-un moment de reflecţie asupra capacității de jertfă a martirului Ioan Ciordaș în susținerea cauzei românești, secondat fiind de martirul Nicolae Bolcaș.

Intrarea este gratuită.

Imagine: detaliu din afișul evenimentului

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s