Spre diplome recunoscute în Europa

Între 30 ianuarie și 3 februarie 2023, a avut loc întâlnirea rectorilor universităților membre ale concernului academic EU GREEN, alianța universitară europeană pentru sustenabilitate, dezvoltare durabilă, educație incluzivă și mediu.

Gazda evenimentului a fost universitatea din Extremadura (Spania). Au participat reprezentanți a opt universități europene: Universitatea din Gavle (Suedia), Universitatea de Mediu și Științele Vieții din Wroclaw (Polonia), Universitatea din Parma (Italia), Universitatea din Angers (Franța), Universitatea din Evora (Portugalia), Universitatea Otto von Guericke din Magdeburg (Germania), Atlantic Technological University (Irlanda) și Universitatea din Oradea (România).

Alianța celor nouă universități europene, care se numără printre cele doar patru astfel de inițiative academice selectate pentru finanțare de către Comisia Europeană, va beneficia, începând cu anul 2023, pentru o perioadă de patru ani, de 14 milioane de
euro.

Instituțiile universitare ce compun EUGREEN formează un „supercampus” cu peste 158.000 de studenți și circa 18.000 de angajați. Inițiativa „Universități Europene” este înființată și susținută de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus +, și își propune să întărească alianțele strategice între universitățile europene și să sporească nivelul de competitivitate în zona învățământului academic european. Alianța EU GREEN va face Universitatea din Extremadura și universitățile sale partenere, instituții mai competitive, atractive pentru state terțe, mai inovative, flexibile și diverse.

În timpul manifestărilor ce au marcat debutul activității alianței universitare EU GREEN, rectorii celor nouă instituții au luat parte la ceremoniile de pomenire a Sfântului Toma, patronul spiritual al Universității din Extremadura, desfășurate la Caceres și la Aquinas. De asemenea, ei s-a întâlnit cu cei zece rectori ai unor universități din Ucraina, care participă la un program de cooperare, inițiat de guvernul polonez și Universitatea din Wroclaw.

Primăria orașului Caceres a găzduit o întâlnire în cadrul căreia rectorii tuturor universităților participante au căutat soluții pentru întărirea cooperării dintre instituțiile lor. Faptul că o primărie a fost aleasă ca loc de desfășurare al aceste întâlniri arată că nu este vorba doar despre un proiect universitar, ci de unul care se adresează întregii societăți.

În timpul ceremoniei inaugurale, rectorul Universității din Extremadura, Pedro F. Salguero, a anunțat că, în vederea atingerii obiectivelor alianței academice EU GREEN, au fost înființate nouă grupuri de lucru. De exemplu, în ce privește aria academică, ținta este recunoașterea reciprocă a studiilor, de către toate cele nouă universități membre, printr-o singură diplomă, comună, fapt care ar contribui la creșterea mobilității studenților, a profesorilor și a personalului administrativ. „Vom încerca să gândim programe de studiu, mai cu seamă pentru nivelurile de master și cele postuniversitare, care să se alinieze cererii internaționale de pe piața muncii”, a spus Fernandez Salguero, rectorul Universității din Extremadura.

Sursă imagine: fototeca Biroului Comunicare a Universității din Oradea

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s