Conferința elevilor gojdiști: Repere ale universului meu

Cea de-a treia ediție a conferinței elevilor Colegiului Național Emanuil Gojdu revine după o pauză de trei ani, cu un titlu, de data aceasta, și un suflu nou. Titlul își propune să scoată în evidență interesul și entuziasmul elevilor pentru teme care nu se regăsesc în programa școlară, dar care acoperă cele mai diverse domenii: științific, ecologic, cultural și social.

Conferința face parte din seria de evenimente dedicate sărbătoririi zilei patronului spiritual al colegiului și s-a desfășurat miercuri, 22 februarie, pe două secțiuni. O secțiune în care nouă elevi din clasele a X-a și-au propus să prezinte fațete importante ale personalității marelui filantrop, avocatul Emanuil Gojdu, care a contribuit la desăvârșirea educațională a atâtor oameni importanți din nația română care au adus la rândul lor plus valoare neamului lor. Personalitate care aparține primei jumătăți a secolului XIX, când educația nu era obligatorie și de la un anumit nivel, nici gratuită, Emanuil Gojdu a fost un vizionar, care a înțeles că cea mai profitabilă investiție în cazul unui popor este cea în educație și în tineri.

Revenind la cea dintâi secțiune a conferinței, aceasta a fost coordonată de catedra de informatică reprezentată de profesorii Maria și Adrian Niță, Tanța Hodișan și Corina Luncan.

Cea de-a doua secțiune a conferinței a acoperit cele mai diverse teme, de la tramvaiele din urbea natală și până la teme de ecologie urbană, hidrografică, geologie (cutremure), istorie (Eva Heyman, Thales din Milet), medicină, tehnică și schimburi culturale și educaționale. Șaptesprezece elevi din clasele a VII-a, a X-a, a XI-a și a XII-a s-au întrecut în a-și prezenta cu mult entuziasm și elocvență teme din domeniile care îi pasionează.

Această secțiune a fost coordonată de o mare echipă alcătuită din profesoarele Anca Albu, Dora Anderson, Daniela Berchez, Csilla Verestoi, Raluca Mica, Anca Peic, Mădălina Pop, Csilla Verestoi și subsemnata, Camelia Porumb.

Ediția de anul acesta a conferinței s-a bucurat de mare interes în rândul elevilor, având în vedere numărul mare de elevi înscriși (douăzeci și cinci) și de prezentări (nouăsprezece) și își propune să transforme evenimentul într-o frumoasă și lungă tradiție a scolii noastre.

prof. CAMELIA PORUMB,

Colegiul Național Emanuil Gojdu

Despre acțiunile realizate cu ocazia Zilelor patronului spiritual de la CN Emanuil Gojdu mai puteți citi AICI și AICI.

Sursă imagine: fototeca personală Camelia Porumb

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s