Zilele patronului spiritual la Colegiul Național Emanuil Gojdu

Colegiul Național Emanuil Gojdu a desfășurat în perioada 21 – 24 februarie o serie de activitități dedicate patronului său spiritual, care s-a născut la data de 9/21 februarie 1802, la Oradea.

De ce marcăm Ziua patronului spiritual? Deoarece, trăind într-o societate în permanentă schimbare, avem nevoie de repere. Pentru că vorbim de familia Gojdu, a fi gojdist e ceva ce lasă o amprentă puternică asupra elevilor și absolvenților noștri, e ceva ce le oferă apartenență la un grup deosebit. Ziua patronului spiritual e și un bun prilej de reflectare asupra tradițiilor, de amintire a trecutului, de dialog despre prezent, de generare de idei constructive pentru viitor.

Activitățile dedicate lui Emanuil Gojdu au debutat marți, 21 februarie, prin depunerea de coroane la statuia din Parcul 1 Decembrie și la mormintele părinților acestuia. Momentul festiv a fost coordonat de doamna director Anca Mile și de domnul director adjunct Viorel Mititean și i-a avut ca invitați pe doamna viceprimar Antonia Nica și foști profesori ai colegiului.

Au participat elevii claselor V A, V B și V C, însoțiți de profesorii diriginți Liliana Sonea, Enikö Gergely, Sorin Cuc, dar și de profesorul Radu Birta și de voluntari ai Consiliului Elevilor din școala noastră.

După intonarea Imnului școlii a luat cuvântul doamna director, urmată de doamna viceprimar, iar profesorul Sorin Cuc a vorbit despre istoricul statuii patronului spiritual, realizată de un gojdist, sculptorul Mircea Ștefănescu.

Programul dedicat acestui proiect a continuat de marți până vineri, cu momente precum conferința elevilor gojdiști, atelierele Gojdiști pentru gojdiști, meciul de dezbateri Colaborarea este mai bună decât competiția, jocuri sportive pentru gimnaziu, desene pe asfalt, expoziție aniversară, lansarea revistei, lansarea filmului Tifor, inaugurarea plachetei și panoului dedicate acestuia, program artistic, simpozionul Viața și activitatea lui Emanuil Gojdu și acordarea titlui Absolvent de onoare pentru gojdistul Dorin Poenaru, un mare fizician și inginer român.

prof. FLORENTINA BARTA

Despre acțiunile realizate cu ocazia Zilelor patronului spiritual de la CN Emanuil Gojdu mai puteți citi AICI și AICI.

Sursă foto: Alissa Kiss, Consiliul Elevilor CN Emanuil Gojdu, Oradea

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s