Hub-ul sănătății la Colegiul Național Mihai Eminescu

SchoolBit vă prezintă în serial proiectele câștigătoare la cea mai recentă ediție a programului Fondul Științescu. prin care zece asociații și instituții de învățământ din Bihor au obținut finanțare, pentru a-și implementa proiecte de știință.

Proiectele Caravana Modus și Elixir pentru sănătate, ambele depuse de Colegiul Național Mihai Eminescu Oradea, sunt câștigătoare în cadrul celei mai recente ediții a programului Fondul Științescu Oradea. Proiectul Caravana Modus a obținut o finanțare în valoare de 8.190 RON, iar proiectul Elixir o finanțare în valoare de 8.000 RON.

După proiectul Caravana Modus, revenim cu prezentarea celui de-al doilea proiect desfășurat la CN Mihai Eminescu și care a beneficiat de o finanțare prin Fondul Științescu Oradea. Acesta se numește Elixir pentru sănătate, iar echipa de implementare este constituită din Ramona Maghiar – coordonator, dir. prof. dr. Livia Cătălina Muntean, dir. adj. prof. Ioan Cadar, prof. Tóth Trpkovici Timka, prof. Bogdan Boșca, contabil Corina Tiron.

Coordonatoarea proiectului, dna prof. Maghiar Ramona, descrie proiectul astfel: „Proiectul Elixir pentru sănătate își propune să susțină formarea abilităților de investigație științifică, stimularea interesului pentru studiul Științelor, asimilarea într-un mod mult mai creativ de noi cunoștințe teoretice, formarea deprinderilor de a lucra cu diverse instrumente și aparatură de laborator, dezvoltarea spiritului analitic, bazat pe precizie și exactitate, promovarea aplicațiilor practice ale biologiei și chimiei în valorificarea uleiurilor eterice, metaboliți secundari ai plantelor medicinale și aromatice, elemente indispensabile în produsele farmaceutice, alimentare și cosmetice, promovarea unor principii sănătoase, dezvoltarea unor abilități de viață precum responsabilizarea, munca în echipă, coordonarea, dezvoltarea interesului pentru profesii în domeniul cercetării.”

Despre contextul dezvoltării acestui proiect, coordonatoarea lui spune: „În zilele noastre, oamenii sunt bombardați cu mii de substanțe toxice, poluanți și produse nesănătoase, nivelul de sensibilitate în fața bolilor este foarte mare și de aceea, e nevoie de găsirea unor alternative cât mai sănătoase. În acest sens, este necesară implicarea tinerilor în activități experimentale interdisciplinare, studii de cercetare, care să le asigure o mai bună cunoaștere a lumii vegetale, ca sursă primară de compuși naturali cu numeroase efecte benefice. Plantele și produsele vegetale au fost întrebuințate de oameni din cele mai vechi timpuri, fără a avea nici cele mai elementare noțiuni despre compoziția lor chimică, fără a se ști că efectul lor se datorează unor compuși pe care îi conțin.

Acționate de energia solară, plantele sintetizează atât compuși de bază necesari supraviețuirii lor (hidrați de carbon, proteine, lipide), dar și o gamă largă de substanțe organice: coloranți, arome și esențe ce pot fi extrase și utilizate ca materii prime cu aplicații științifice, tehnologice, comerciale.”

Activitățile proiectului Elixir pentru sănătate sunt complexe și au în vedere prezentări, analize, diseminări, ateliere de lucru, simpozion, etc.

Finanțările au fost câștigate în urma unei aplicații înscrise la Fondul Științescu Oradea, unul dintre programele Fundației Comunitare Oradea, inițiat de Federația Fundațiile Comunitare din România și de Romanian-American Foundation, realizat în Bihor cu sprijinul sponsorului principal Accesa.

Au contribuit la a face știința mai atractivă pentru copiii și tinerii din Bihor și următoarele companii locale: Cylex, Decitex Oradea, Golde Oradea, Plexus, Sema Express, VPK Packaging Salonta, ADLO, Vulcri, Madrugada, Holcim.

DAVID SIMOC, elev mentor

prof. AMELIA STOIAN, prof. RAMONA MAGHIAR, coordonatori

Sursă imagini: fototeca CN Mihai Eminescu Oradea

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s