Pentru șanse egale și educație echitabilă

Dintr-un comunicat al Federației Naționale a Părinților, aflăm că Asociația Coordonate Umane (ACU), care reprezintă interesele elevilor cu tulburări specifice de învățare, organizează o acțiune privind condițiile de egalizare a șanselor pentru elevii cu TSI (dislexie, disgrafie, discalculie) care susțin Evaluarea Națională și examenul de bacalaureat, precum și simulările acestor examene naționale.

Organizatorii susțin că, deși există legislație specifică încă din anul 2017 (Ordinul 3124), procedura de egalizare a șanselor fiind îmbunătățită de la an la an, prevederile nu se aplică în mod unitar, la nivel național. Majoritatea copiilor cu TSI nu ar beneficia de suportul necesar pe parcursul educațional prin metode de lucru adaptate, instrumente și materiale compensatorii adecvate nevoilor lor de învățare și întâmpină dificultăți în a susține examenele naționale din cauza faptului că nu li se oferă condiții de egalizare a șanselor.

Compensările de care ar trebui să beneficieze acești elevi (timpul de lucru suplimentar pentru examen, posibilitatea de a lucra cu un asistent personal, utilizarea unor instrumente de scriere și alte mijloace tehnologice, hărți mentale, scheme conceptuale etc.) sunt esențiale pentru ca elevii cu TSI să își poată demonstra competențele și cunoștințele în mod real.

Susținerea examenelor naționale de către acești elevi, fără a li se asigura șanse egale, este considerat un abuz, deoarece ar conduce la rezultate subevaluate și ar afecta accesul acestor elevi în învățământul superior și la oportunități de carieră.

Deși simulările examenelor trebuie să se desfășoare în aceleași condiții ca și examenele propriu-zise, pentru elevii cu CES fiind extrem de important să se familiarizeze cu metodologia și cu atmosfera examenului, precum și să își afle nivelul achizițiilor și al competențelor cognitive, unele inspectorate școlare nu ar fi răspuns solicitărilor privind avizarea măsurilor și materialelor compensatorii depuse de părinți sau elevii majori.

Asociația Coordonate Umane solicită Ministerului Educației să dispună măsuri pentru a se asigura că toți copiii cu TSI să primească materialele compensatorii în timpul examenelor naționale, iar cadrele didactice să fie instruite cu privire la modul de acordare a măsurilor compensatorii, aflând care sunt nevoile speciale ale acestor elevi, astfel încât elevii cu TSI să beneficieze pe parcursul școlar de un sprijin real.

Copiii trebuie să aibă acces la o educație echitabilă și la șanse egale pentru a-și demonstra competențele și cunoștințele, indiferent de abilitățile lor cognitive și de dezvoltare, se susține în comunicat, iar ACU va continua să lupte pentru drepturile copiilor cu TSI și să colaboreze cu autoritățile pentru a promova educația incluzivă și accesibilă.

Acțiunea Asociației Coordonate Umane, susținută cu sprijinul Federației Naționale a Părinților – Edupart și al Consiliului Național al Elevilor, este programată pentru luni, 27 martie 2023, între orele 8:30-11:00, în fața Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

Sursă portret generic: fototeca personală Iulian Cristache, președintele Edupart

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s