În anul 1994, Societatea Ornitologică Română a introdus în calendarul evenimentelor sale ziua de 1 aprilie ca Ziua Păsărilor. Începutul lunii aprilie readuce în atenția publică aceste creaturi minunate.
De 1 aprilie, SOR ține să învețe oamenii să recunoască speciile de păsări care populează parcurile și pădurile, identificându-le după aspect și sunete, să vadă cum le pot ajuta, să învețe să le construiască adăposturi pe care apoi să le amplaseze corect.
Dimensiunile și forma cuiburilor artificiale diferă de la specie la alta. Dacă acestea corespund nevoilor, anumite specii pot să ocupe mai multe tipuri de cuiburi. La ACEST LINK găsiți schițe cu diferite cuiburi. Pentru a vedea pas cu pas etapele acestei construcții, urmări tutorialul de mai jos:
SOR a ales pentru o prezentare monografică a lunii aprilie pietrarul, specie de păsări cântătoare din familie a muscarilor, alături de privighetori, codroși și mărăcinari. Familia Muscicapidae este numeroasă, având peste 350 de specii. Dintre acestea, la noi cuibăresc trei specii (pietrarul răsăritean, pietrarul negru și pietrarul sur), iar alte două (pietrarul mediteranean și pietrarul de deșert) apar ocazionale.
Pietrarii sunt păsări de talie mică, masculii fiind mai colorați, gri cu nuanțe de gălbui și cărămiziu. O caracteristică aparte este modelul în forma literei T de pe coadă, de culoare neagră, vizibil în zbor la toate speciile.
Sursă foto pietrar sur: sor.ro