Despre dragoste în era smartphone

Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Protopopiatul Ortodox Român Oradea, în parteneriat cu Clubul Marile Cărți, a organizat, joi, 23 martie 2023, în Sala mare a Teatrului Regina Maria din Oradea, conferința Eros, Logos și Agape. Dragostea în era smartphone susținută de teologul, filosoful și scriitorul Dr. Mihail Neamțu, în cadrul căreia s-a lansat volumul omonim al conferențiarului, proaspăt ieșit de sub lumina tiparului.

Intrarea la conferință a fost liberă, semn că au brațele culturalizării au fost deschise tuturor celor însetați de cunoaștere, drept care am decis și noi echipa antidrog a colegiului, să participăm la acest festin cultural. Și nu am regretat.

La prelegerea susținută de binecunoscutul scriitor au asistat mai bine de cinci sute de oameni, între care s-au numărat Ierarhul Oradiei Mari, Preasfințitul Părinte Sofronie, preoți și oameni de cultură ai cetății orădene și ai întregului Bihor,

Întrucât este luna martie, o perioadă specială a anului, în care valoarea femeii în societate este reliefată mai mult ca oricând, am fost întâmpinate de tineri teologi și eleve îmbrăcate în tradiționalul port național, de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, care ne-au oferit trandafiri și ciocolată de post. De asemenea, cu acest prilej festiv, a fost promovat și evenimentul anual dedicat alegerilor favorabile vieții și nașterii de prunci, Marșul pentru viață, care a avut loc în ziua prăznuirii Bunei Vestiri, sâmbătă, 25 martie 2023, în Piața Unirii din Oradea.

În partea de început a conferinței, moderatorul Alin Goga a adus mulțumiri conducerii eparhiale și protopopești orădene și tuturor celor care s-au implicat în organizare, după care l-a invitat pe Arhipăstorul Oradiei să rostească cuvântul de deschidere, în calitate de gazdă a acestui eveniment cultural. În alocuțiunea sa, Episcopul Oradiei a evidențiat bucuria de a-l avea ca oaspete de seamă pe renumitul teolog și scriitor Mihail Neamțu, de care-l leagă numeroase amintiri din tinerețe, întrucât amândoi sunt arădeni, absolvenți memorabili ai aceluiași liceu de elită, Colegiul Național „Moise Nicoară” al urbei de pe malurile Mureșului, iar drumurile vieții au făcut ca intersecția lor să fie una fructuoasă, din care câștigul a fost reciproc – Ierarhul Oradiei din postura de duhovnic și mentor, iar tânărul Mihail Neamțu, un entuziasmat și neobosit căutător al lui Dumnezeu și al sensurilor înalte ale
vieții.

În cele ce au urmat, iscusitul orator Mihail Neamțu, timp de o oră, a acaparat atenția și interesul printr-o fascinantă prelegere, în care a vorbit despre culmile cele mai înalte ale iubirii autentice, despre derapajele și ratările de țintă pe care omul contemporan (și nu numai) le face în căutările sale esențiale și în încercarea de a practica dragostea, precum și despre caracterul catartic al iubirii, nu doar în raportul cu Cerul, cât și în raportul interuman, având ca „studiu de caz” dragostea salvatoare pe care genialul scriitor de secol nouăsprezece, Feodor Mihailovici Dostoievski, a experimentat-o în relație cu cea care a fost o veritabilă „pescăriță de suflet” pentru celebrul romancier rus, Anna Grigorievna, izbăvindu-l cu dragostea ei din apele învolburate ale suferinței și ale deprinderilor pătimașe.

În partea de final a conferinței, în timpul care a mai rămas, scriitorul Mihail Neamțu a răspuns câtorva întrebări venite din partea auditoriului, legate de tema abordată, urmând ca Ierarhul Oradiei să încununeze seara cu un cuvânt de mulțumire și de apreciere adresat celui care, cu măiestrie, a reușit să pună în valoare într-o manieră originală și actualizată viața și operele de geniu ale lui F.M. Dostoievski, trecând dincolo de orice prejudecăți de valoare de moment, rezultând o magistrală lecție a susținerii marii culturi a umanității, întrucât marile spirite ale culturii universale nu se limitează la spațiul etnic, lingvistic sau geografic în care s-au născut, ci le transcend, aparținând patrimoniului spiritual al întregii lumi, din toate timpurile și locurile.

„Suntem condamnați să repetăm ceea ce nu reparăm. Iubirea modernă așteaptă ca un pacient nerăbdător să-și întâlnească medicul de specialitate. Se cere mai întâi diagnosticul și abia mai apoi terapia. Nori negri plutesc asupra inimii omului contemporan. Dragostea: dorim s-o trăim plenar, dar nu știm cum. Îndatorați cultului romantic al erotismului spontan și incandescent, am vrea să celebrăm iubirea tinerească, pură, eroică și nerăbdătoare. În același timp, constrângerile pedestre și terestre ale vieții sociale ne condamnă frecvent la despărțiri premature și dezamăgiri tardive. Trăim o veritabilă epidemie de singurătate printre adulții condamnați să agonizeze între entuziasmul virtual și cinismul real al societății de consum. Cerul melancoliei umbrește călătoria muritorilor aflați în căutarea fericirii conjugale (și mai puțin a responsabilității personale).”

Este o lectură îndrăzneață și delectantă în care scriitorul Mihail Neamțu îmbină ironia modernității cu tragedia iubirii neîmplinite: „Avem o bună chimie, spun cuplurile entuziaste, până când apare geografia – și restul e istorie. Puritatea inaugurală a relației nu rezistă decât printr-o strategie pusă la punct de ambii protagoniști. Puternica experiență a îndrăgostirii are un defect major: e fragilă și durează întotdeauna prea puțin”. 

Prin conferințe, cursuri și cărți pline de inteligență, umor și plasticitate, elevii redescoperă comorile uitate ale culturii și civilizației creștine, într-un alt format, într-un cadru de poveste, alături de oameni frumoși, iubitori ai cărții, ai poveștii, ai vieții trăite frumos.

prof. VIOLETA JĂHĂLEANU,

CN Onisifor Ghibu Oradea

Sursă imagini: fototeca personală Violeta Jăhăleanu

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s