ROBOTIC MODE: Cele mai vulnerabile locuri de muncă față în față cu ChatGPT

OpenAI, compania din spatele ChatGPT, a analizat date referitoare la expunerea la inteligența artificială (AI) a diferitelor locuri de muncă, urmărind posibilul impact ale acesteia asupra pieței muncii din SUA. Conform studiului, prezentat într-un articol de pe euronews.com, aproximativ 80% din locurile de muncă din SUA pot avea cel puțin 10% din sarcinile de lucru afectate de ChatGPT sau alte forme de AI bazate pe tehnologii asemănătoare. Circa 20% dintre angajați și-ar putea vedea circa 50% din sarcini afectate.

Experții umani au identificat mai multe profesii ca fiind complet expuse, în timp ce modelul de limbaj a identificat 86 ca fiind complet expuse. Ocupațiile pe care experții umani le-au găsit ca fiind 100% expuse sunt: matematician, contabil, analist financiar, auditor, scriitor, autor de conținut, designer web, reporter, jurnalist, secretar juridic, administrator de date, analist de politici privind schimbările climatice.

Alte profesii expuse în procent ridicat (peste 90%) de utilizarea AI sunt: realizator de sondaje, traducător, specialist relații publice, zoolog. funcționar, inginer blockchain, stenograf, translator, corector de texte.

În acest studiu, s-a calculat separat gradul de expunere a diferitelor profesii. Modelul de limbaj a identificat 86 de locuri de muncă ca fiind „complet expuse”; „complet expus” nu înseamnă că sarcinile pot fi complet automatizate de aceste tehnologii, precizează autorii studiului, ci că GPT-urile le-ar putea aduce lucrătorilor o importantă economie de timp, preluând mare parte din sarcinile lor”,

Sursă imagine: bbc.com

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s