FSLI: Se impune o lege privind protecția cadrelor didactice

Printr-un comunicat de presă, datat 6 aprilie 2023, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ anunță că va depune din nou iniţiativa legislativă prin care se oferă protecție cadrelor didactice în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției. FSLI consideră că această lege reprezintă în acest moment o necesitate a sistemul de învăţământ și că școala trebuie să fie un spațiu sigur în egală măsură pentru cadre didactice și elevi.  

„Asistăm la o creştere a gradului de violenţă în şcolile din România, iar tot mai multe cazuri de agresiune sunt îndreptate împotriva cadrelor didactice! Şcolile devin un spaţiu al violenţei, al fricii şi al nerespectării legilor. Federaţia noastră reia demersurile prin care vom depune în Parlamentul României un proiect de lege prin care cerem aplicarea unor măsuri prin care să combatem astfel de fenomene”, se arată în comunicat.

O astfel de iniţiativă legislativă a fost depusă de FSLI în anul 2018, proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților, iar comisiile de învățământ și juridică din Senatul României au dat aviz favorabil. FSLI le solicită parlamentarilor să voteze această lege, pentru ca şcoala să îşi recapete siguranţa.

„Proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice iniţiat de FSLI este o urgență în acest moment pentru sistemul de educație din România. Colegii noştri sunt cei care ne cer pe toate căile să intervenim pentru a schimba climatul din unităţile de învăţământ. Vrem școli sigure pentru angajații din educație așa cum vrem siguranță și securitate și pentru copiii care învaţă în aceste şcoli. Un cadru didactic dominat de frică, a cărui viaţă este ameninţată, nu îşi poate desfăşura activitatea, iar cei care pierd sunt toţi: şcoala, familia, copiii! Violenţa nu este un răspuns, nu este o soluţie, prin urmare copiii noştri trebuie să înveţe această lecţie din familie şi mai departe din şcoală! Parlamentarii care nu vor susţine această iniţiativă legislativă nu fac altceva decât să devină părtaşi la fărădelegile care se petrec acum în unităţile de învăţământ. Le cerem şi pe această cale să adopte cât mai repede legea prin care colegii noştri pot recăpăta siguranţa la locul de muncă, fără să le mai fie afectată integritatea fizică şi psihică”, se arată în comunicatul FSLI.   

Presa a relatat despre un incident petrecut la Colegiul Național Ion Creangă din București, unde o profesoară a fost atacată cu un cuțit de un elev în vârstă de 16 ani. Acest caz a readus în atenție problema lipsei siguranţei în şcoli. 

Sursă portret Simion Hancescu, preşedinte FSLI: bugetul.ro

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s