Școala Gimnazială Roșia: Ecologie, magie, etnografie într-un proiect Erasmus

În perioada 27-31 martie 2023, Școala Gimnazială nr. 1 Roșia a fost gazda mobilității a 11 elevi și cinci profesori de la cele două școli partenere – Istituto Comprensivo „D. Bramante” din Fermignano, Italia și Gül Çetin Kaur Anatolian High School din Kumluca, Turcia – în cadrul proiectului Erasmus+ Green bridge for future, proiect de parteneriat la scară mică KA210, nr. de referință 2021-2-RO01-KA210-SCH-000048099.

Elevii și profesorii aflați în mobilitate au participat alături de elevii și profesorii școlii noastre la o paletă vastă de activități prin care am vizat dezvoltarea unui comportament responsabil față de protecția mediului precum și dezvoltarea de abilități privind exploatarea responsabilă a resurselor naturale, a patrimoniului cultural și a identității locale, acestea fiind și două dintre obiectivele proiectului.

Cuvintele-cheie ale celei de-a doua mobilități din cadrul proiectului au fost: regăsire, prietenie, comunicare, învățare experiențială, zâmbete, plurilingvism, unitate, responsabilitate, descoperire, dezvoltare.

Dintre activitățile desfășurate menționăm: „ateliere verzi”, în cadrul cărora elevii au confecționat diverse obiecte din materiale reciclate, experimente, activități de descoperire a orizontului local și a elementelor de biodiversitate specifice zonei; ateliere meșteșugărești (olărit, cusut pe pânză, țesut în război, tors); descoperirea patrimoniului cultural și dezvoltarea durabilă a comunei și a orașului Oradea; activități practice în cadrul Ocolului Silvic Dobrești, unde elevii au participat la o adevărată lecție despre reconstrucție ecologică și gestionare durabilă a pădurilor; workshop The forests and forestry în România, susținut de conf. univ. dr.
Tudor Stăncioiu de la Facultatea de Silvicultura din cadrul Universității Transilvania din Brașov; atelier de pictură cu tematică green, susținut de artist plastic Angela Szabo, precum și jocuri și activități în aer liber.

Tot în cadrul acestei mobilități a fost diseminat unul dintre rezultatele proiectului – broșura Povestiri green dintr-un ținut magic: Roșia, realizată de elevii școlii noastre, coordonați de prof. înv. primar Maria Ujoc.

Întreaga comunitate roșiană s-a reunit în jurul proiectului coordonat de Școala Gimnazială nr. 1 Roșia, reușind astfel, prin contribuția tuturor celor implicați, să oferim atât elevilor școlii noastre, cât și oaspeților de peste hotare o călătorie a învățării experiențiale de neuitat.

prof. DIANA-ELIZA GHERLEA,

coordonator proiect, Școala Gimnazială nr. 1 Roșia

prof. DENISA LUCA,

metodist CCD Bihor

Sursă imagini: fototeca Școlii Gimnaziale Roșia

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s