Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, lansarea cărții Ponevi aflate în colecția Muzeului Țării Crișurilor, autoare Sabina Horvath, apărută la Editura Muzeului Țării Crișurilor, Oradea, 2022. Evenimentul se desfășoară în cadrul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXV-a și va avea loc miercuri, 17 mai 2023, ora 12.00, la Muzeul Memorial Iosif Vulcan (str. Iosif Vulcan nr. 16).
Catalogul Ponevi aflate în colecția Muzeului Țării Crișurilor prezintă o subcategorie de textile țărănești din colecția Secției de Etnografie a muzeului orădean, cea a ponevilor, care se definesc ca învelitoare de pat sau cuverturi. Ponevile prezentate sunt parte a patrimoniului muzeal, provenind din sate aflate în zona etnografică a Crișului Alb și fiind dobândite prin achiziții sau donații.
Prin realizarea în tehnica numită karamani, având același aspect pe ambele părți, ponevile au ca punct de referință arta covoarelor orientale, însă prin modul de ornamentare cu motive românești și prin utilitatea din casa țărănească au fost adaptate cerințelor culturale proprii satelor de proveniență. Complexitatea ornamentării, dispusă pe întreaga suprafață prin repetarea unor motive sau compoziții, este augmentată de explozia cromatică care potențează aspectul final. Sunt obiecte cu o vechime cuprinsă între sfârșitul secolului al XIX-lea și a doua jumătate a secolului al XX-lea, realizate în casa țărănească, cu mijloace materiale și tehnice specifice satului românesc. Urzite și țesute la războiul de țesut, ornamentate prin diferite alesături, ponevile au fost parte a modului tradițional de înfrumusețare a interiorului casei țărănești, completând prin expresivitate alte obiecte textile și de mobilier specifice.
Prin analizarea ponevilor pătrundem în tainele industriei casnice depășindu-se stadiul de utilitate a obiectului creat și oferindu-i o plăsmuire artistică care să servească nevoii de frumos în cultura țărănească.” (Dr. Sabina Horvath, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor).
Cartea va fi prezentată de prof. univ. dr. Aurel Chiriac, istoric de artă și etnograf, iar moderator va fi prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.
