La cea mai recentă ediție a Fondului Științescu, o inițiativă a Fundației Comunitare Oradea, având ca scop încurajarea, susținerea și finanțarea proiectelor educaționale încadrate în domeniul STEM / STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics), Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea a câștigat o finanțare pentru proiectul denumit Știința pas cu pas.
Elevii Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu au pornit pas cu pas spre deslușirea imprimării 3D.
Cum îi apropiem pe copii de conceptele din fizică, chimie, informatică sau matematică?
Profesorii de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, Alina Pupe (profesor biologie), Alexandru Ilica (profesor matematică-informatică), Ioana Ciupleu (profesor matematică-informatică), Rodica Mureșan( profesor chimie) consideră că aplicațiile practice interdisciplinare sunt soluția. Căutand soluții și finanțări, au aplicat un proiect la Fondul Științescu Oradea și au câștigat o finanțare prin care sunt propuse activități de proiectare și programare prin familiarizarea cu tehnologia de tipărire 3D.
Proiectul Știința pas cu pas își propune să reducă decalajul dintre felul în care este făcută educația în școli și cerințele de pe piața muncii, dar si să-i formeze pe profesori, astfel încât aceștia să înțeleagă importanța noilor tehnologii și necesitatea de a orienta predarea către aceste procese inovative. Provocarea noastra este stimularea creativității, motivației și a interesului copiilor pentru știință și tehnologie. Dorim să realizăm un club de proiectare și imprimare 3D, care să dezvolte: competențe specifice disciplinelor STEM, abilități de lucru cu programe CAD și familiarizarea cu ultimele noutăți din tehnologie.

Pentru că tehnologia 3D Printing este una nouă, iar faptul de a învăța despre ea la școală, de a face un curs, este ceva extraordinar. Abia aștept să vedem cum vor evolua lucrurile în următorii ani și sperăm ca pe viitor să nu fie doar o tehnologie ce schimbă vieți, ci chiar să le salveze.
Sursă imagini: fototeca Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu
prof. ALINA PUPE