La cea mai recentă ediție a Fondului Științescu, o inițiativă a Fundației Comunitare Oradea, având ca scop încurajarea, susținerea și finanțarea proiectelor educaționale încadrate în domeniul STEM / STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics), Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea a câștigat o finanțare pentru proiectul denumit Tichet pentru… călătorie STEM.
Proiectul Științescu Tichet pentru… călătorie STEM a fost gândit sub forma unui cerc de științe integrat în activitățile claselor primare de la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea.
Forma proiectului este atractivă şi stimulează participarea din curiozitate la activităţi. Li se propun copiilor șapte călătorii STEM, intitulate sugestiv: Printre stele și constelații, În interiorul Pământului, Printre roci, Printre nori, Printre ierburi și lumină, În lumea insectelor și În interiorul corpului uman.
La începutul fiecărei călătorii, copiii primesc câte un tichet care cuprinde „staţiile” cu sarcinile de lucru specifice explorării tematicii abordate.
Parcurgând, în echipe, itinerariul propus pentru informare, explorare, experimentare, modelare și formulare de concluzii, elevii mânuiesc materialele didactice de înaltă calitate achiziționate din banii de proiect și dobândesc noi abilități.
Primele două tichete au fost deja distribuite și au fost foarte apreciate de micii exploratori.
Călătoria Printre stele și constelații a început cu accesarea planetariului virtual, din aplicația Stellarium. Au localizat școala și au căutat constelațiile zodiacale, planetele și alte constelații. Au reținut numele și forma unor constelații refăcând două puzzle-uri care prezintă bolta cerească din emisfera nordică. Au confecționat machetele constelațiilor zodiacale, le-au reprezentat la cutiile luminoase și le-au identificat pe globul cu constelațiile.
Călătoria În interiorul Pământului i-a ajutat să descopere structura internă a Pământului cu ajutorul secțiunii transversale prin glob și a analogiei cu piersica. Au vizualizat câmpul magnetic, folosind cilindrul demonstrativ cu pilitură de fier și au descoperit importanța acestuia pentru protejarea planetei de razele cosmice, citind un fragment din cartea Fizica lui Miau scrisă de Monica Marelli. Au observat părțile vulcanului și au confecționat un model al acestuia, din hârtie. Au experimentat formarea munților de încrețire și mișcarea plăcilor tectonice, cu ajutorul plastilinei și a biscuiților Oreo. Imaginea de puzzle a scoarței Pământului au reconstituit-o cu ajutorul unui joc on-line. Momentul mult așteptat al acestei călătorii a fost „erupția vulcanului”.






Fiecare clasă înscrisă în proiect va participa la minim cinci călătorii STEM. Alegerile se vor face în funcţie de curiozitatea manifestată de elevi. Se va întocmi la final un clasament al celor mai interesante şi apreciate mini-proiecte.
Proiectul Tichet pentru… călătorie STEM este finanțat prin Fondul Științescu Oradea, implementat de Fundația Comunitară Oradea și Centrul Europe Direct Oradea, în parteneriat cu Romanian-American Foundation și Federația Fundațiile Comunitare din România, cu sprijinul companiilor locale.
prof. VERONICA ISDRAILĂ