Nu am termeni de comparație pentru experiența mea din vacanța de la finalul lunii octombrie, când am participat la mobilitatea din proiectul Erasmus+ Feeling Blue? Go Green! Am avut parte de atâtea momente memorabile din Tenerife!
Încă de la început, am prins loc la geam și am putut admira de sus uscatul Africii de Nord în timp ce zburam spre Tenerife. De la aeroportul situat în sudul insulei, am a mers cu autocarul o oră până la Icod de los Vinos, orășelul în care se afla școala parteneră din proiect și unde ne așteptau familiile care ne-au găzduit.
Tenerife era complet diferit de cum îmi imaginasem. O vegetație complet diferită de cea de pe continentul european, vulcan, păduri, barrancos, orașe cu case frumoase și drumuri foarte bune. Nu mă puteam opri din făcut poze. Familia mea gazdă a fost minunată, la fel ca restul oamenilor de acolo – foarte călduroși și primitori. În prima zi, nu aveam program cu proiectul așa că am petrecut toată ziua vizitând capitala cu familia-gazdă. Am gustat mâncare tradițională și am vizitat obiectivele importante din zonă.
La prima întâlnire cu ceilalți copii din proiect am avut parte de o experiență unică când am mers cu barca să vedem delfinii. În stațiunea Los Gigantes, numele vine de la faleza cu stânci negre, de 500 metri, ce formau un peisaj uluitor, m-am bucurat de valurile mari și plaja cu nisip negru.
În altă zi am mai vizitat vulcanul El Teide, cel mai înalt munte al Spaniei, urcând cu autocarul până pe la 3000 de metri altitudine. Întreaga insulă se vedea panoramic pe tot parcursul drumului. Am vizitat și fosta capitală a insulei, orașul universitar Laguna, cu clădiri vechi și străzi înguste. O altă stațiune interesantă este orașul Garachico, unde nu este plajă, dar poți face baie în niște bazine naturale sculptate în bazalt negru.
Orășelul Icod de los Vinos este cunoscut pentru copacul El Drago, cel mai vechi de pe insulă, fluturariul, piațeta centrală cu biserici albe. În penultima zi, am participat la un obicei local – Tablas de San Andreas, un fel de săniuș pe derdeluș, dar fără zăpadă.

Am avut parte de o experiență culturală excepțională – de la mâncare și muzica tradițională, la ocazia de a-mi îmbunătăți limba spaniolă și chiar de a cunoaște oameni noi, cu care încă păstrez legătura.
Mă bucur că am avut ocazia să particip în acest proiect și că am putut descoperi atâtea lucruri noi!
ALEX TOPAI,
clasa a XI-a, CN Onisifor Ghibu
Sursă imagini: fototeca personală Alex Topai