Program educativ: Martirii Bihorului. Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș

Școlile din Oradea și județul Bihor sunt invitate să participe la proiectul educațional Martirii Bihorului. Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș. Proiectul se desfășoară în cursul lunii martie 2023 la secția Muzeul Orașului Oradea din cadrul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.

În cadrul acestui proiect elevilor li se va prezenta expoziția 145 de ani de la nașterea martirului Ioan Ciordaș, realizată în colaborare cu Muzeul Municipal Beiuș. Expoziția este alcătuită din fotografii, documente și obiecte care au aparținut martirilor dr. Ioan Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș.

Cine au fost dr. Ioan Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș? Au fost doi tineri, ale căror visuri, acțiuni și năzuințe au fost îndreptate spre apărarea drepturilor românilor bihoreni, împlinirea dezideratului național, apărarea țăranilor, propășirea culturală și economică a românilor bihoreni.

„Viața mea este a poporului meu” – cum deseori afirma dr. Ioan Ciordaș – nu a fost o lozincă, ci a fost crezul său care l-a animat o viață întreagă. A fost secondat în acțiunile sale de dr. Nicolae Bolcaș, care s-a călăuzit după principiul „Dacă întregirea neamului ne va cere jertfe, vom şti cum să le dăm!”

Martirii Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș au văzut împlinit Actul Unirii la Alba Iulia, dar nu și eliberarea Bihorului. Au murit, moarte de martiri, în noaptea de 3 spre 4 aprilie 1919.

Amintindu-de de primăvara anului 1919, dedicăm luna martie memoriei martirilor beiușeni dr. Ioan Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș, în amintirea cărora s-a înălțat Monumentul din Beiuș. Sunt modele de comportament social-politic apreciate și azi prin evocările
acțiunilor săvârșite. Prezentându-le elevilor participanți activitatea martirilor, îi vom îndruma să reprezinte imaginea, crezul sau destinul acestora într-o compoziție artistică sau literară, care în luna aprilie 2023 va fi prezentată în cadrul expoziției, spun organizatorii.

Expoziția poate fi vizitată în intervalul orar 09:00 – 17.00.

Taxa de vizitare este de 5 lei pe persoană.

Pentru programări, sunteți rugați să sunați la numărul de telefon 0771 741 331.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s