Oradea e Plantropolis!

În octombrie 2021, Fundația Comunitară Oradea a lansat apelul de proiecte Plantropolis, program finanțat de compania Russmedia România, implementat cu sprijinul partenerilor Eltex Recycling, VPK Packaging Salonta, Eco Bihor și Grund Community.

Pe parcursul întregului an, fiecare proiect a urmat un calendar de activități pe care l-au propus chiar ei, în funcție de particularitățile de vârstă ale copiilor. Activitățile au fost multe și diverse, dar au avut la bază subiecte comune, specifice educației pentru mediu: colectare selectivă și reciclare, tehnici de reducere și reutilizare creative, pe înțelesul celor mici, urmate de analiza și observarea ciclului de viață la diverse plante.

Următoarea etapă a fost partea practică – construcție de bacuri de permacultură, plantat răsaduri, îngrijit plantele și cules roadele muncii. Cei peste 3.000 de copiii beneficiari ai proiectului împreună cu părinții și cadrele didactice au organziat picnic-uri în propriile mini-grădini urbane care se regăsesc chiar în curtea școlii sau grădiniței de unde vin. Bineînțeles, au fost savurate legumele și verdețurile crescute chiar de către ei, micii grădinari. Pentru că plantele au fost bine îngrijite, roadele au fost din plin, de aceea, s-au organizat târguri de legume, la care părinții copiilor au fost primii cumpărători.

Din bănuții adunați, se asigură continuitatea proiectului – se vor achiziționa alte semințe care vor fi plantate la primăvară în micile grădini. Nu putem uita de mascota programului, doamna Aricescu, cea care se pricepe de minune la grădinărit și care a vizitat, rând pe rând, toate cele 21 de instituții, gustând și ea din bunătățile cultivate de cei mici.

Luni, 19 septembrie 2022, a avut loc închiderea primei ediții de program Plantropolis, în cadrul căreia s-au întâlnit deopotrivă finanțatorii, partenerii și reprezentanții din toate cele 21 de instituții de învățământ primar și preșcolar din Oradea, care au fost finanțate în cadrul ediției I de Plantropolis. A fost o întâlnire organizată în mod creativ, sub forma unui workshop, a cărui scop a fost să obținem feed-back de la coordonatorii de proiecte din cele 21 de școli și grădinițe.

Creștem împreună cu natura este mai mult decât sloganul programului Plantropolis. Este parte din fiecare dintre cei care au pus umărul pentru a face educația ecologică să existe nu doar pe hârtie.

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în acest program pe parcursul întregului an!

Fiecare dintre voi reprezintă dovada vie că se poate!

MARIA URSU,

manager program Plantropolis

mobile: 0771358776

Sursă imagini: fototeca Fundației Comunitare Oradea

SCHOOL Bit v-a ținut la curent cu etapele implementării acestui ambițios proiect educativ ecologic, prin contribuții provenind de la diverse instituții partenere:

Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu

 Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca Județeană  Gheorghe Șincai din Oradea

Grădinița cu Program Prelungit nr. 23 Castelul Veseliei, Oradea

 Grădinița cu Program Prelungit nr. 53 Junior, Oradea

Grădinița cu Program Prelungit nr. 50 – Structura 55, Oradea

Grădinița cu Program Prelungit nr. 44, structură a GPP 50 Oradea

International School of Oradea

Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, Oradea

Grădinița cu Program prelungit Nr. 53 Oradea

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s